Kuvataide -aiheisista koulutuksista lisätietoa alla:
Useat kansanopistot tarjoavat kuvataiteen koulutuksia. Kuvataiteen opiskelussa keskeistä on oman ilmaisukielen löytäminen, mikä tapahtuu hitaasti, kokeilujen ja epäonnistumisten kautta eikä siihen ole olemassa valmiita malleja tai selkeästi viitoitettua opiskeluväylää. Taiteilijuuteen ja luovuuteen sisältyy aina tuoreiden näkökulmien kehittäminen ja vanhoista malleista irtautuminen.
Kuvataiteen opiskelu
Kuvataiteilijaksi valmistuu taidealan yliopistoista ja ammattikorkeakouluista vuosittain noin 250 taiteilijaa. Tämän lisäksi toisen asteen tutkinnon kuvataiteen alalta suorittaa vuosittain noin 200 henkilöä, joista useimmat hakeutuvat alan jatko-opintoihin. Kuvataiteilijaksi voi opiskella myös muutamissa muissa oppilaitoksissa, kuten Vapaassa taidekoulussa, Taidekoulu Maassa sekä Alfa Art taideoppilaitossa. Näiden lisäksi kuvataiteen koulutusta annetaan lukuisissa toisen asteen oppilaitoksissa ja joissakin yksityisissä taidekouluissa.
Kuvataide työelämässä
Taiteilijoilla on monesti usean erikoisalan koulutusta monista eri paikoista. Koulutuksen merkitys on korostunut ja taiteilijaksi tullaan nykyisin formaalisten opintojen ja tutkinnon kautta. Itseoppineiden osuudet kentälle tulevista taiteilijoista ovat supistuneet olemattomiin.
Kuvataiteilijan työ on itsenäistä ammatin harjoittamista. Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet työskentelevät pää- tai sivutoimisesti taideaineiden opettajina kansalais- ja työväenopistoissa tai kuvataidekouluissa. Kuvataiteen maisteriohjelmasta valmistuneet voivat työskennellä esimerkiksi taiteellisina suunnittelijoina, taiteilijoina ja tutkijoina.